Bram Stoker: Dracula

15.09.2015 14:33

Dracula: Bram Stoker

Dílo Dracula tvoří základní stavební kámen upíří literatury.

Autor: Lenka Tláskalová

Dílo Dracula je psáno formou dopisů, telegramů, deníků a novinových ústřižků. Jedná se o první zpracování upírské legendy do románové podoby.

Bram Stoker

Autorem díla je irský spisovatel a divadelní kritik Bram Stoker.

Narodil se 8. listopadu 1847 v dublinském Clontarfu a zemřel roku 1912.

Jeho dětství bylo poznamenáno neidentifikovatelnou chorobou, která jej držela na lůžku. Vyslechl tak od své matky mnoho lidových příběhů a keltských mýtů. Jeho uzdravení lékaři považovali za zázrak. Díky tomu však Bram Stoker začal žít normální život.

Vystudoval historii, literaturu a fyziku na Trinity College na Dublinské univerzitě, kde se dokonce stal fotbalovou hvězdou.

Nejprve nastoupil na úřednické místo na Dublinském hradě. Tato práce jej však neuspokojovala a tak začal pracovat jako novinář a divadelní kritik. A začal publikovat své první povídky.

V roce 1878 se oženil s Florencií Balcombeovou, tehdejší přítelkyní Oscara Wilda. Společně se svojí ženou se přestěhoval do Londýna, kde se jim po roce narodil syn Noel. 27 let pracoval Bram Stoker jako herecký manažer v London´s Lyceum Theatre.

V roce 1882 vydal svou první knihu Under the Sunset. Jeho první román The Snake´s Pass vyšel v roce 1890. Jeho druhým románem bylo dílo Dracula.

Dracula

Románový příběh začíná deníkovými zápisky Jonathana Harkera, bristkého právníka, který odjíždí do Transylvánie za hrabětem Dráculou, aby s ním projednal koupi několika domů v Londýně. Zjišťuje, že hrabě nesnáší sluneční svit, neodráží se v zrcadle a spí v rakvi. Pobytem na jeho hradě začíná mít Jonathan strach o svůj život. Dracula jej však donutí napsat dopis své snoubence Míně, se slovy, že je vše v pořádku.

Mína tráví čas v městečku Whitby se svojí nemocnou přítelkyni Lucy Westernovou, která je jako bez života. Na krku má však dvě krvavé ranky.

Mína musí odjet za svým snoubencem Jonathanem do nemocnice, neboť má zápal mozkových blan a s hrůzou najde jeho deník.

Lucyin stav se zhoršuje, její snoubenec Artur ji však musí opustit kvůli zdravotnímu stavu svého otce. K jejímu léčení je povolán profesor Abraham Van Helsing z Amsterodamu. Van Helsing poznává, že je Lucy postižená vampyrismem. Zná prostředky proti upírům. Chce ji tím zachránit. Lucy však již nelze pomoci. Stává se z ní “nemrtvá“, zabíjející lidi. Proto musí být její srdce probodnuto kůlem.

Van Helsing poznává Jonathana a chce uskutečnit zabití hraběte Draculy. Ví, že po jeho smrti zahynou všichni jeho “potomci“, které stvořil. Hrabě Dracula již proto není v Londýně v bezpečí a tak se vrací v rakvi na lodi zpět do Transylvánie.

Dojde k souboji mezi skupinou Vana Helsinga a sluhy, chránící spícího hraběte. Nakonec je Draculova hlava sťata a jeho srdce probodnuto dřevěným kůlem. Draculovo tělo se rozpadá na prach.

Bram Stoker: Dracula

Informace o díle

Dílo bylo poprvé vydáno v roce 1897.

Stalo se inspirací pro řadu dalších autorů

Na jeho základě bylo natočeno mnoho filmů. 

Kromě vlastních prožitků z dětství autora je dílo inspirováno skutečnou historickou postavou knížete Vlada III..

 

 

 

 

 

 

Foto: Freeimages.com, Wikipedia.org