Bratislava

18.12.2015 16:08

Bratislava

Ten správný čas navštívit Bratislavu!

Autor: Lenka Tláskalová

Toto hlavní město Slovenska se rozkládá na obou březích Dunaje a rozhodně stojí za návštěvu. Symbolem Bratislavy je Bratislavský hrad a architektonicky zajímavý Most SNP, klenoucí se jako jeden z pěti mostů přes Bratislavou protékající Dunaj nedaleko historického jádra metropole.

Okolí města

Město se rozkládá v severozápadní části Podunajské nížiny, v předhůří Malých Karpat. Právě Malé Karpaty představují část jen málo dotčené přírody a zasahující do města dnes tvoří lesoparky.

Památky

Městské centrum je charakterizováno mnohými paláci v barokním stylu. Grasalkovičův palác je dnes sídlem slovenského prezidenta. K dalším památkám patří Konkatedrála svatého Martina, Františkánský kostel, Kostel svaté Alžběty, podzemní židovský hřbitov, nebo vojenský hřbitov Slavín.

Devín a Bratislavský hrad

Hrad Devín je spojen s přítomností keltského a později římského etnika. V roce 1527 věnoval král Ferdinand I. Habsburský hrad Štěpánovi III. Báthorymu, který zde však o tři roky později zemřel. Posledním majitelem Devínského hradu z rodu Báthoryů byl Štěpán V., starší bratr známé čachtické paní Alžběty Báthoryové. Devín od nepaměti symbolizoval slovanskou minulost a hrdost Slováků. Každoročně se zde v letních měsících koná Festival šermu, hudby, tance a řemesel.

Bratislavský hrad byl pro svůj nesporný historicko-architektonický přínos jako jedna z prvních historických památek na Slovensku vyhlášen v roce 1961 za národní kulturní památku číslo 1. Hrad byl také přes vládu Marie Terezie sídlem Habsburské monarchie.

Bratislava

Vánoční trhy

Každoročně se zde konají vánoční trhy na Hlavním, Františkánském a Hviezdoslavovém náměstí. Letos probíhají od 23. listopadu vždy od 10:00 do 22:00. A na výstavišti Incheba Expo Bratislava můžete navštívit trhy Dni Vianoc již od 3. prosince.

 

A co vy? Máte rádi Bratislavu? O své dojmy se s námi můžete podělit na našem Facebooku!

 

 

Foto: Freeimages.com, Wikipedia.org