Brněnské kino Scala

09.07.2014 15:08

Brněnské kino Scala

Kino Scala mi přirostlo k srdci ještě předtím, než jsem do něj poprvé vstoupila.

Autor: Lenka Tláskalová

Přiznám se, že sál kina jsem navštívila poprvé až při samotném natáčení. Přesto jsem o jiném kinu neuvažovala. Jsou totiž místa, která vypráví příběhy a brněnské kino Scala k nim rozhodně patří.

Historie

Poprvé bylo kino otevřeno 28. prosince 1929 pod názvem Bio Dopz. Již v této době byla součástí budovy kavárna a přednáškový sál, ve kterém se mimo jiné v roce 1932 pořádala veřejná schůze Jednoty nemajetného a pokrokového studentstva, které se zúčastnilo kolem pěti set studentů.

Ve dnech 15. dubna 1945 až 9. května 1945 byl provoz kina přerušen válečnými událostmi. Kino nebylo zasaženo bombami, nicméně během fronty budova vyhořela. Kino v podzemí však porušeno nebylo.

Po přestavbě v roce 1957 a generální opravě v roce 1980 bylo kino znovu otevřeno. Za celou dobu své existence kino změnilo několikrát název, až mu nakonec roku 1989 bylo vráceno jméno Scala.

Kvůli otevření multikin a ztrátovosti ukončilo kino 22. prosince 2011 svůj provoz coby městské kino a hledal se nový provozovatel.

Současnost

Na jaře roku 2013 si kino od města pronajala Masarykova univerzita ve spolupráci se společností Aeropolis. Kino Scala bylo po stavebních úpravách a modernizaci otevřeno 14. října 2013 při příležitosti zahájení akademického roku. Vynikající filmová dramaturgie v režii společnosti Aeropolis a tvorba studentů Masarykovy univerzity tvoří originální programovou nabídku kina. A tím se kino stává prvním a zatím jediným univerzitním kinem v Česku! Kromě projektu Studentské kino, derniéry divadelního představení proFIdivadla Fakulty informatiky, se zde konají i další studentské akce, semináře a akademické obřady Masarykovy univerzity. Kino Scala se tak stává místem nezapomenutelných setkávání a inspirace.

Maruška v kině Scala

Součástí historie a zároveň budoucnosti tohoto kina můžete být i vy díky projektu Daruj Scale! Darovat můžete libovolnou částku na podporu kina, nebo si můžete adoptovat sedačku na dva roky, po jejíž dobu bude vaše jméno uvedeno na vámi vybrané sedačce a stanete se tak členem rodiny Univerzitního kina Scala.

 

Foto: Wikipedia.org, Jan Stárek.

Související články