Francie

23.10.2015 20:09

Francie

Pro řadu umělců je Francie zemí zaslíbenou!

Autor: Lenka Tláskalová

Co si představíte, když se řekne Francie? Nepochybně se vám vybaví nádherná příroda v údolí Loiry, zámky, Francouzská riviéra, vynikající kuchyně, Paříž v celé své kráse, nebo vůně levandule. Francie však nabízí mnohem více!

Provence

I když je velmi navštěvovaným místem Francouzská riviéra a město Nice, větší kouzlo má dle mého názoru Provence. Ohromí vás nekonečné levandulové pole! Tato oblast se vám vryje do paměti tak, že si ji vybavíte pokaždé, když se setkáte s vůní levandule, ať budete kdekoliv. V oblasti Provence narazíte na spoustu starobylých měst, nádherná pohoří a planiny a za návštěvu stojí rozhodně Provensálské Alpy. Na hranicích Provensálských a Přímořských Alp v jižní Francii pak leží Grand canyon du Verdon, který je nazýván Evropskou verzí arizonského Grand Canyonu. Za zmínku stojí samozřejmě přístavní město Cannes, kde se každoročně koná Mezinárodní filmový festival.

Versailles

Navštivte tento zámek a přeneste se do 18. století. Nejenom tento zámek, ale také zámecké zahrady se staly inspirací architektům v celé Evropě a po období řady let. U nás naleznete část zahrady ve francouzském stylu například na zámku ve Slavkově u Brna.

Montmarte v severní části Paříže

Dnes je toto místo přeplněné spíše obchodníky se suvenýry. Stále je však v srdci místem umělců. Setkávala se tu řada umělců, z nichž někteří zde i žili a tvořili svá díla. Mezi tyto umělce patřili: Pablo Picaso, Salvádor Dalí, Heinrich Heine, Fryderik Chopin, Edgar Alan Poe, nebo Charles Baudelaire. V uličkách stále potkáte umělce a karikaturisty, vystavující svá díla. 

Francie

Posedět a načerpat tuto atmosféru Paříže můžete před řadou restaurací a kaváren. Pokud se vydáte na vrcholek kopce Montmarte, nenechte si ujít rozsvěcující se Paříž, kterou můžete sledovat z baziliky Sacré-Coeur. Z plácku před kostelem sv. Petra pak můžete sledovat rozsvěcení Eifellovy věže.

Země plná kultury a svobody

Pokud se chystáte do Francie pouze na pár dnů, vystačíte si s angličtinou, i když ne vždy. Pokud se chcete ve Francii cítit dobře, doporučuji naučit se alespoň základy francouzštiny. Francouzi jsou velmi hrdý národ a nemusí vám anglicky ani odpovědět na pozdrav. Pro tuto vlastní kulturu a svobodu je však Francie často vyhledávaným místem umělců a básníků. Mnoho lidí touží po údajně nepřeberných možnostech života v Americe, přesto například básník a umělec James Douglas Morrison z Ameriky právě za již zmiňovanou svobodou a klidem, který tak moc jako umělec potřeboval, utekl do této nádherné země. Francie je totiž opravdu výjimečnou zemí.

 

A jakým dojmem působí Francie na vás? O svoji zkušenost se s námi můžete podělit na našem Facebooku!

 

Foto: Wikipedia.org