I kniha může pomoct

03.11.2014 22:02

I kniha může pomoct

Věnuj knihu ze své knihovny a zapoj se do projektu!

Autor: Lenka Tláskalová

Projekt I kniha může pomoct vznikl díky nápadu jedné blogerky a knihomolky, které osobně kniha v těžké chvíli pomohla. A co vy? Vybaví se vám okamžik, kdy vám kniha pomohla odpoutat se od reality, nebo naopak vám byla nápomocná v cestě životem? Pokud ano, můžete knihou pomoci i vy někomu dalšímu!

Tento projekt vznikl na podporu konkrétní nemocnice. Knihy, které věnujete, budou věnovány do Dětské fakultní nemocnice v Brně na oddělení dětské onkologie těm dětem, které jsou dlouhodobě připoutány na lůžko, ale také na ambulanci, kam chodí děti na kontroly, nebo jednodenní kapačky. V některých případech se jedná také o malé pacienty s diagnózou rakoviny. Ti jsou často odkázáni pouze na televizi, nebo jsou v pokoji sami. Proto jim i kniha může pomoci odpoutat se od reality, nebo je potěšit.

Jak můžete pomoci?

Určitě doma naleznete knihu, kterou již nečtete a kterou byste rádi věnovali. Knihy můžete předat osobně autorce projektu v Brně, nebo zaslat poštou. V obou případech pište na email: ilonkha@seznam.cz.

Proč ses rozhodla tento projekt vytvořit?

Už delší dobu přemýšlím nad tím jak pomoci lidem, kteří to nemají tak lehké jako my ostatní. Pomoct těm, kteří to potřebují. Jenže mé prostředky jsou značně omezené, takže forma darování knih mi přišla jednoduchá a skvělá. Každý má doma knihu, kterou již nepotřebuje a může ji darovat.

Jaké jsou ohlasy?

Projekt si našel spoustu sympatií, takže není divu, že se mi sešlo přes sto knih a další mají ještě dojít. V momentě, kdy jsem oficiálně projekt zahájila, jsem takovou podporu opravdu nečekala a jsem za ni nesmírně ráda.

Přemýšlíš o stejném projektu i pro další města a nemocnice?

Není to úplně vyloučeno, ale vše záleží na okolnostech. Zatím se soustředím na tenhle, už běžící projekt, ale není úplně vyloučené, že by se mohly pořádat další podobné akce.

Do kdy je možné knihy zasílat a jsou omezeny žánrem?

Knihy sbírám do konce listopadu, kdy výběr ukončím, aby se vše mohlo rozdělit a na začátku prosince rozdat nemocným. Žánrem určitě nikdo omezený není, protože doma už mám sbírku snad všech druhů knih. Opravdu se nebojím, že by se to nerozdalo, protože i maminky, které dlouhé hodiny čekají na výsledky, potřebují oddech.

Kdy a jakým způsobem proběhne předání knih?

Přesně datum není zatím určeno, ale někdy na začátku prosince akce vyvrcholí. Předání knih proběhne osobně a pomůžeme každému dítku vybrat knihu, která odpovídá jeho stylu. Nebude to jen o předání, ale chceme děti i rodiče povzbudit, protože v těchto chvílích je podpora opravdu důležitá a my doufáme, že ji dokážeme touhle formou poskytnout.

I kniha může pomoct

Kromě již zmíněné pomoci v těžkých chvílích, čím dalším jsou pro tebe knihy?

Pro mě osobně knihy představují hodně. Značnou část života čtu a nedokážu si už život bez knih představit. Bez nich bych nebyla tam, kde jsem teď. Knihy jsou součást mého života, které se nehodlám vzdát.

 

Foto: Freeimages.com, archiv autorky projektu