Irsko

25.09.2015 00:03

Irsko

Irský ostrov je třetím největším ostrovem v Evropě!

Autor: Lenka Tláskalová

Irský ostrov leží na severozápadě Evropy v Atlantském oceánu. Má více než 5,7 milionu obyvatel. Pět šestin ostrova zaujímá Irská republika a zbývající šestinu tvoří Severní Irsko, které je, jak již samotný název vypovídá, součástí Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.

Irská republika

Této republice náleží sedmá příčka indexu lidského rozvoje, umístila se na šestém místě ve světovém  indexu míru. Má také dobré hodnocení za vzdělávací systém, politickou svobodu a lidská práva, svobodu tisku a ekonomickou svobodu. Spolu s nádhernou krajinou, kterou tvoří převážně nížiny, ale také významná pohoří, hornatiny v blízkosti pobřeží, lidskými zásahy nedotčené řeky a velká jezera, je tato oblast vlkodlaky vyhledávána. Hlavním městem je Dublin.

Severní Irsko

Tato oblast je také velmi bohatá na historii. Od starověku bývala obývána Kelty. Dnes se dělí na šest hrabství. Hlavním městem je Belfast.

Tajemné místo Newgrange

Pokud si vyberete Irsko pouze pro svoji dovolenou, navštivte také zajímavá místa, ke kterým rozhodně patří Newgrange. Jedná se o tajemnou chodbovou hrobku, která je nejstarší sluneční observatoří na světě. V den zimního slunovratu totiž pronikají do pohřební komory sluneční paprsky. Že by se jednalo o místo známé vlkodlakům a byli zde například vězněni upíři až do dne slunovratu?

Keltský kříž

Kamenné keltské kříže najdete na mnoha místech v Irsku. Keltský kříž vznikl dříve, než křesťanský a je symbolem rovnováhy dvou světů a ochranou člověka. Málokdo asi tomuto symbolu přičte spojitost s upíry a vlkodlaky. Ale nelze to ani vyloučit.

Irsko

Irsko je po staletí domovem vlkodlaků

Stejně jako vlci, i vlkodlaci se cítí v Irsku jako doma. Převládají zde teplá léta a mírné zimy. Průměrná doba slunečního svitu je v Irsku 3,25 – 3,75 hodin denně, což by se mohlo někomu zdát, že je Irsko oblastí s velkým výskytem upírů. Opak je pravdou. Upíři se zdržují spíše ve městech a Irsko je v jejich očích nejenom země plná venkovských sídel, ale také velmi obydlená vlkodlaky již po mnoha staletí, díky čemuž nemají ani moc příležitostí k lovu, aniž by nezasáhli do území některé smečky. Naopak pro vlkodlaky je Irsko, i přes mnohdy tvrdší podmínky, země zaslíbená. Lidé zde mají stále ještě velmi blízko k přírodě. A kdo v Irsku byl, jistě se setkal s přívětivostí místních obyvatel. Navíc obydlí zdejších lidí shledávají vlkodlaci jako velmi útulná.

 

Foto: Freeimages.com