Jak si správně vybrat střední a vysokou školu?

09.01.2015 17:24

Jak si správně vybrat školu

Blíží se termíny odevzdání přihlášek na střední a vysoké školy. Pro kterou školu se ale rozhodnout?

Autor: Lenka Tláskalová

Končíte letos střední školu a rozhodujete se o své budoucnosti? Strávili jste rok na vysoké a zjistili, že tato škola není pro vás ta pravá? A právě teď se rozhodujete znovu. Vybíráte si střední školu? Přečtěte si proto nyní, podle čeho byste si svoji budoucí školu rozhodně vybírat neměli!

Výběr podle rodičů

Rodiče, kteří vás podporují ve vašich zájmech a budou za vámi stát, ať už se rozhodnete pro jakoukoliv školu, existují snad jedině ve filmech. A i v těch se většinou tato podpora objeví až na samém konci filmu. Před tímto koncem si ale hrdina musí svůj sen o své škole nejprve vydobýt. A pokud přeci jen vaši rodiče jsou takoví, máte obrovské štěstí. Většina z nás ale takové štěstí nemá. Rodiče, kteří mají celý život jedno zaměstnání, nepochopí, proč chcete studovat po roce něco jiného, navíc studium práv má přeci velkou budoucnost! Starší rodiče nebudou nadšeni z toho, že celý den trávíte u počítače a chcete ještě studovat informatiku a těžko můžete očekávat, že vás někdy pochopí, když nerozumí ani dnešním technologiím. Většinu z nás rodiče nechápou, nebo nás neznají, nebo z nás chtějí mít někoho jiného. Proto výběr školy podle rodičů je ve většině případů špatná volba.

Výběr podle kamarádů

Se svoji nejlepší kamarádkou jste přežili základní školu (možná i střední školu) a teď je čas jít na střední, nebo vysokou školu. I když vaše nejlepší kamarádka má podobné zájmy, už jste zjistili, že vás to přeci jen táhne trochu jiným směrem. Nebo se těšíte, jak s kamarádem konečně vypadnete od rodičů a střední školu a vysokou s ubytováním si pořádně užijete. Možná vás to studium ani tak moc nezajímá, ale nevadí, hlavně že to bude jeden velký mejdan! Ze začátku se to může zdát jako zajímavé řešení. Co se ale stane, když až na střední, nebo vysoké zjistíte, že vaše kamarádka měla úlet s vaším klukem a že vy jste se kvůli takové “kamarádce“ vzdali možnosti jít na školu, která by vás bavila? Přátelství mezi kluky bývají silnější, ale i tak je jasné, že jednou i ten nejlepší mejdan skončí a možná to budete vy, kdo bude litovat, že nestudoval jiný obor. Pokud jsou vaše přátelství opravdová, vydrží, i když budete každý na jiné škole.

Výběr podle přítele/přítelkyně

Potkali jste toho pravého, Konečně jste získali holku, která vám rozumí. Chcete, aby vaše love-story pokračovala i na střední, nebo vysoké škole. Ekonomka vás sice neláká, ale budete se svou drahou polovičkou a to za to opravdu stojí! Nebo uděláte kompromis a půjdete na školu, která je trochu zajímavá a shodou náhod sousedí se školou, kam chodí váš/e přítel/kyně. Vážně tomu věříte? A co když se z toho pravého stane někdo, kdo je stejný jako všichni ostatní a nebudete ho chtít ani vidět, natož studovat školu, na kterou jste vlastně ani jít nechtěli? Co když ta holka, o které jste si mysleli, že vám rozumí, vás ve skutečnosti ani neposlouchá a budete otráveni nejenom jí, ale také školou, kterou jste si při svém zatmění srdce (ve skutečnosti mozku) zvolili? A místo happy endu v podobě společného života, vám po rozchodu zůstane jen hromada fotek jako důkaz promarněných let při studiu oboru, ve kterém se vlastně ani nechcete uplatnit. Tímto je jasné, že výběr podle toho, kde bude studovat vaše drahá polovička, je také špatný. Pokud jste potkali toho pravého, pokud vám vaše přítelkyně rozumí, nechá vás se rozhodnout podle sebe a příběh bude mít happy end, i kdyby vás na čas dělila vzdálenost.

Výběr podle počtu přijatých uchazečů

Chtěli byste studovat anglickou literaturu, ale jste rádi, že z angličtiny nepropadáte? Chtěli byste studovat na vysoké, ale zn Základů společenských věd na úrovní Gymnázia prostě chybí? Máte malou pravděpodobnost přijetí na střední školu? Z těchto nedostatků si odvodíte, že máte větší šanci na přijetí na jiné škole a tak se přihlásíte tam. Za pár měsíců, unaveni školou, která vás vůbec nebere, budete poslouchat vyprávění bývalého spolužáka, který se na vaši vysněnou školu dostal. A kdo ví? Možná nebudete chápat, jak se mu to povedlo, když má horší známky než vy. Možná se ale na zkoušky připravoval a znalosti si doplnil. Možná to ale jen nevzdal jako vy a prostě to zkusil. Je tedy jasné, že podat si dvě přihlášky na školy, kde máte velkou šanci na přijetí, je také špatné rozhodnutí. Můžete si podat jednu a jednu na školu, kterou opravdu studovat chcete. Kdo nic neriskuje, nic neztratí, ale také nic nezíská.

Výběr podle uplatnění se na trhu práce

Tato volba je úplně nejhorší. Kdo je nějaký ten rok ze školy, to již ví. Uplatnění na trhu práce je dnes špatné pro všechny. Je jasné, že programátoři, nebo marketingoví specialisté jsou dnes trochu vyhledávanější. Pokud ale kvůli tomu půjdete na ekonomku, můžete taky strávit nejlepší roky svého života na škole, která podle vás bude ta nejhorší a skončíte v lepším případě za pokladnou v supermarketu a v horším případě v Call centru, nebo jako pouliční prodavači parfémů.

Jak si správně vybrat školu

Který výběr je tedy ten správný?

Pokud se ještě hledáte, přemýšlejte nad tím, co vás vždycky bavilo. Většinou je to ta činnost, kterou se zabýváte už od dětství, a provází vás celý život.  Pokud už víte, na jakou školu byste se chtěli přihlásit, ale chybí vám znalosti, doplňte si je a alespoň to zkuste. Pokud jsterozhodnutí, ale brání vám rodiče, nebo jste pod tlakem citového vydírání partnera typu: „Ale vztahy na dálku nefungují.“, tak v případě rodičů zatněte zuby, v případě rozchodu s partnerem utřete slzy a vyberte si školu podle sebe. Je to nakonec váš život a vaše cesta. Prostě studujte to, co vás baví, co vás naplňuje, protože jedině v tom můžete být nejlepší.

Tímto vám přeji šťastnou volbu a úspěch při přijímacích zkouškách!

 

A na jakou školu si chceš podat přihlášku ty? Jak se na zkoušky připravuješ? O svůj názor se s námi můžeš podělit na našem Facebooku!

 

 

Foto: Photl.com.