Jóga

12.12.2015 00:29

Jóga

Jóga je hlavně o meditaci a koncentraci.

Autor: Lenka Tláskalová

Jóga je sestavou cviků různých pozic. Pokud nechodíme na jógu a chceme ji cvičit doma, můžeme si udělat vlastní sestavu. Při tvorbě sestavy musíme dbát na plynulý přechod mezi jednotlivými pozicemi, důraz je kladen také na dýchání a koncentraci. Cestou jógy je překonat nepravé ego, a proto je jóga velmi vhodná pro upíry. A zvláště v předvánočním shonu je na jógu ten správný čas.

Hlavní myšlenka jógy

Jóga znamená obnovení spojení individuálního Já s universálním Bytím. Cestou jógy je tedy překonat nepravé ego. Toto falešné ego zastírá pohled na pravou podstatu bytí a činí upíry, ale také lidi nešťastnými, neboť se upínají na dočasnou hmotnou existenci v podobě jejich hmotného těla a hmotného světa. Podle filosofie jógy je pravou podstatou života věčné bytí, vědomí a blaho. Jedině tak lze dojít k osvícení neboli osvobození.

Osm odvětví jógy

Tyto odvětví jógy jsou závislé na stavu vědomí a vedou ke sjednocení. Tvoří: vývoj správného jednání – pravdivost, nenásilnost, nesobeckost, mravnost a bezmajetnost (Jama), vývoj duchovních hodnot – čistota, soucit, askeze, studium véd (Nijama), vývoj držení těla (Ásana), vývoj vdechu, výdechu a zadržení dechu (Pránájáma), vývoj nelpění na objektech smyslů (Pratjáhára), vývoj zaměření smyslů (Dháraná), vývoj meditace o paramátman (Dhjána) a vývoj spojení s paramátman (Samádhi).

Jak cvičit jógu

Na cvičení si vybereme pohodlné oblečení. Cvičíme na podložce. Před cvičením bychom neměli 2–3 hodiny jíst. Na internetu dnes najdete řadu sestav a klipů, které můžete provádět. My se dnes naučíme jedno základní meditační cvičení, které je přínosem každému upírovi, kvůli jeho cestě za překonáním nepravého ega. Uvědomění si vlastní nenadřazenosti a přivítání věčného života jako daru, je pro upíra velmi uklidňující. A proto se dnes naučíme Pozdrav slunci.

Jóga

Pozdrav slunci můžeme provádět jak venku, tak i doma. Má pozitivní vliv na mysl upíra, neboť by bez vlivu magie a talismanů nemohl být odolný vůči slunci a spálilo by jej. Vědomí věčnosti musí být tedy chápáno správně jako dar a vítání slunce, připomínající upírovi jeho nadpřirozenou smrtelnost, je jeho cestou k tomu správnému egu a spojení s věčným bytím v tom pravém slova smyslu.

 

A co vy? Cvičíte jógu? O své názory a zkušenosti se s námi můžete podělit na našem Facebooku!

 

Foto: Freeimages.com, Wikipedia.org

Video: YouTube.com