Jogging a kondiční běh

26.09.2015 14:58

Jogging

Joggingu a kondičnímu běhu se můžete věnovat i v chladnějším období!

Autor: Lenka Tláskalová

Asi vás nepřekvapí, že pro vlkodlaky je důležitá celková kondice a nejvíce jsou namáhány nohy. Mnoho vlkodlaků má vysoký tlak, na rozdíl od upírů. Proto je jogging a kondiční běh vhodný právě pro vlkodlaky.

Výběr oblečení a obuvi

Rozhodující je také volba oblečení. V létě postačí jednovrstvé tričko, v zimě se obvykle používají vrstvy tři. Základní vrstva odvádí pot od těla, druhá vrstva je izolační (mikina) a třetí vrstva chrání tělo před vnějšími vlivy v podobě deště, sněhu a větru. Obuv by měla být lehká a kvalitní.

Kondiční běh

Abychom uvedli na pravou míru rozdíl mezi kondičním během a joggingem, měli byste vědět, že o kondičním běhu mluvíme v případě, kdy si jako běžec jdete zaběhat dvakrát, až třikrát týdně v rozmezí 20 až 50 minut běhu. Takový běžec naběhá 20–60 km týdně s časem 5–6 minut na kilometr. Pohyb běžce je rychlejší, než při klasickém joggingu.

Kondiční běh je jedním z fyzicky nejnáročnějších sportů. Zatěžuje se jím celá oběhová soustava, svaly, klouby, kosti a všechny orgány. Pro zlepšení kondice je nutné běhat pravidelně, aby si tělo na takovou zátěž zvyklo.

Jogging

V dnešní době je jogging velmi oblíbený. Jedná se vlastně o pomalý běh, který nepřesáhne 20–30 minut, kdy lze ve dvojici za joggingu i rozmlouvat. Pokud chcete začít chodit běhat, je nejlepší začít právě s joggingem, tzn. začít s během opravdu zlehka. Jdeme tedy s joggingem začít právě dnes!

Dnešní první den si projdeme trať, kterou chceme běhat. Procházíme se a postupně přidáváme obtížnost a zvyšujeme podíl běhu. Toto provádíme pravidelně tři dny v týdnu, méně ne. Proložíme vždy den běhu dnem odpočinku. Klademe nohu před nohu, jsme uvolnění, snažíme se při běhu trochu předklonit, ale zůstáváme narovnaní, aniž bychom krčili ramena. Hlavu držíme vzpřímeně. Nedopadáme tvrdě na paty, ani nezatínáme ruce v pěsti. Tímto způsobem dokážeme, že za pár měsíců budeme moci běhat až 15 minut v kuse!

Pokud budete mít po běhu pocit, že jste se dobře protáhli a zahřáli, pak běháte správně a zamezujete tím nejenom ztuhlosti nervů a svalů! Pro svůj běh si vyberte takovou trať, kde se vám bude běhat nejlépe. I ve velkých městech naleznete trasy podél řek, v parcích a různých okrajových částech města.

Přínos běhu pro vaše zdraví

Jogging zpevňuje kosti, a proto je cestou k vyhnutí se problému jako je osteoporóza. Budete spát klidněji. Nechoďte však běhat v době, kdy se běžně chystáte ke spánku. Nenarušujte ani svůj stravovací režim. Mělo by to opačný účinek. Při pravidelném běhání by se vám tedy mělo spát lépe, což se projeví na větší soustředěnosti následující den, což je dáno větším přísunem kyslíku a lepším průtokem krve v mozku. Lépe se pak vyrovnáte také se stresem díky pocitu štěstí – běh totiž stimuluje uvolňování endorfinů. Jogging má také pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Průtok krve v žilách v době, kdy běžíte, napomáhá snížení rizika srdečního onemocnění, cukrovky a vysokého krevného tlaku.

Chodíte běhat? Věnujete se joggingu? O své zkušenosti se s námi můžete podělit na našem Facebooku!

 

Zdroj: Domaciposilovna.cz, Wikipedia.org

Foto: Freeimages.com