Knihy džunglí

22.09.2015 14:05

Knihy džunglí Mauglí

Příběh Mauglího má s vlkodlaky mnoho společného!

Autor: Lenka Tláskalová

Knihy džunglí tvoří dvoudílný svazek dobrodružných povídek a novel, jejichž autorem je anglický spisovatel Rudyard Kipling. První díl vyšel roku 1894. Většina z vás však zná spíše animovaný příběh Mauglího od Walta Disneye.

Knižní příběh

Děj se odehrává v indické džungli a hlavní postavou je malý chlapec Mauglí, kterého ohrožuje na životě lidožravý tygr Šer Chán. Zachrání jej vlčí smečka v čele se samotářským Akélou. Jméno Mauglí dostane od své adoptivní vlčí matky. Akélovi se nejprve přítomnost Mauglího ve smečce nelíbí. Mauglí se však naučí řeči zvířat, kterou mezi sebou zvířata v příběhu mluví, a stává se tak součástí vlčí smečky. Mauglího vychovává také medvěd Balů (učitel zákona džungle) a černý pardál Baghíra, kteří se stanou i jeho přáteli.

Šer Chán se stále snaží připravit Mauglího o život. Když Akéla zestárne, smečka se rozhoduje o nástupci, a proto je Šer Chán přesvědčí, aby mu Mauglího vydali. Mauglí si na radu Baghíry přinese z vesnice žhavé uhlíky a využije strachu zvířat z ohně, čímž sobě a Akélovi zachrání život. Zklamaný ze smečky, chápající, že je člověkem, se rozhodne vydat do vesnice, aby žil s lidmi. A tímto víceméně končí příběh od Walta Disneye.

Pokračování příběhu Rudyarda Kiplinga

V souboru povídek a novel tohoto autora však příběh Mauglího nekončí. Po příchodu do vesnice se Mauglího ujme manželka místního boháče. Mauglí se naučí lidské řeči. Vesničané jej však nepřijmou mezi sebe a po souboji s Šer Chánem jej dokonce obviní pro jeho přátelství s vlky i z čarodějnictví. Mauglí se proto vrací zpět do džungle.

Dále navazuje příběh, kdy se Mauglí dozvídá, že vesničané chtějí upálit Mesuu a jejího manžela jako rodiče ďábla. Osvobodí je a zajistí jim bezpečný průchod džunglí. Vesničané díky zvířecím přátelům Mauglího o vesnici přijdou.

Závěrečný příběh končí okamžikem, kdy umírající Akéla přemlouvá Mauglího, aby se vrátil ke své adoptivní lidské matce do vesnice, kde žije nyní. Mauglí se nakonec loučí s přáteli. Ti ho ujišťují, že v džungli bude mít vždy domov.

Knihy džunglí

Spojitost s vlkodlaky

Možná si myslíte, že příběh Mauglího má s vlkodlaky málo společného. Opak je však pravdou. Literární dílo vzniklo na motivy pravdivého příběhu chlapce, kterého vychovala vlčice. Toto dílo také vystihuje základní zákony ve smečce, nepřijetí lidí jak chlapce z džungle, tak i vlkodlaků do své lidské říše. A opět důkaz, jak byla existence nejen upírů, ale také vlkodlaků spojována s čarodějnictvím a magií. Ale také poznáte, že existují výjimky v podobě lidí, kteří mají k vlkům a přírodě blízko. A že pro takové lidi může být příroda, nebo vlčí smečka domovem.

 

Foto: Wikipedia.org