Krční a zádové svalstvo

19.09.2015 22:19

Krční a zádová svalstvo cvičení

Krk a záda jsou pro upíra nejcitlivější oblastí.

Autor: Lenka Tláskalová

Nejcitlivější oblastí upíra je nepochybně krční a zádové svalstvo. Upíři dnes sice již nespí v tvrdé rakvi, přesto by měli zástupci tohoto druhu a hlavně napůl upíři a napůl lidé dbát na svůj spánek a vybrat si to správné místo.

Jak si zařídit zdravý spánek

Tyto rady platí jak pro upíra, tak i pro napůl upíra a napůl člověka. Pamatujte si, že klidný spánek vám nezaručí pouze správný výběr partnera/partnerky. Důležitý je i výběr matrace, na které spíte. Pokud spíte na zádech, je pro vás vhodná tvrdší matrace. Pokud spíte na boku, či na břiše, je pro vás vhodná měkká matrace. V případě, že trpíte bolestni zas, zvažte, zda jste si vybrali tu správnou matraci.

Není polštář jako polštář. Špatný výběr může mít za následek i ztuhlost krku. Pokud spíte na zádech, vyberte si středně vysoký polštář. Pokud spíte na boku, zvolte vysoký polštář. Pro ty, kdo spí na břiše, se hodí nízký polštář.

Zdravý spánek pro vaše záda

A nyní se budeme věnovat samotnému cvičení, které nás většinou nemine žádnou sobotu. Dnes začneme se cvičením, které je zaměřené na záda. Ať už jste, či nejste upír, vzhledem k tomu, že trávíte velkou část dne sezením u počítače, nebo sezením na nepohodlných sedačkách a židličkách ve škole, věřte, že se vám toto cvičení bude hodit. Takže, jdeme na to!

Cvičení na posílení zádového svalstva

Stojíme, nohy máme v šíři ramen, kolena mírně pokrčená. Uchopíme činku (pokud nemáte, můžete například 2 litrová pet láhev naplněná vodou). Předkloníme se, paže s činkou musí viset rovně dolů. Při předklonu držíme rovná záda a vypnutý hrudník. Záda nekulatíme v bedrech! Volnou rukou se opíráme o stehno.

S výdechem zvedáme loket cvičící ruky nahoru a dozadu, až do polohy, kdy je nadloktí vodorovně (rovnoběžně) s podlahou. S nádechem se opět vrátíme na začátek (ruka ve visu). Pohyb vzhůru je spojen s pasivním pokrčením cvičící ruky v lokti, předloktí visí stále volně k zemi. Tento cvik opakujte s druhou rukou.

Pull-over

Dnes si přidáme ještě jedno cvičení. Toto cvičení můžete cvičit s jednou, nebo dvěma činkami, nebo s tyčí (pokud máte k dispozici v posilovně). Jednu činku držíme oběma rukama. V případě cvičení se dvěma činkami používáme kladivový úchop (palce rukou svírající činky jsou k sobě, hřbety rukou jsou od sebe). V případě tyče, držíme tyč nadhmatem (v předpažení míří hřbety rukou dozadu).

Nohy pokrčíme v kolenou, opřeme se chodidly o zem. Záda se v oblasti lopatek opírají o lavici (volte takové místo podepření zad, aby bylo možné pohodlné provedení cviku v celém jeho rozsahu). Hrudník je vypnutý, ruce jsou v předpažení (kolmo k tělu) a natažené v loktech.

S nádechem činku po oblouku spouštíme za hlavu až do té doby, dokud se nedostane na úroveň lavičky. V tomto okamžiku pohyb ukončíme a s výdechem se vracíme do začáteční pozice (předpažení).

Pokud cvičíte s těžším závažím, buďte opatrní.  Při příliš prudkém puštění činky za hlavu hrozí totiž vykloubení ramene. Proto všechny pohyby provádíme pomalu a soustředěně. Cvičení si názorně předvedeme v klipu.

 

Doufáme, že všichni upíři dnes v předmětu Fitness cvičili s námi! O své názory na tyto cviky se můžete s námi podělit na našem Facebooku!

 

Zdroj: Domaciposilovna.cz

Foto: Photl.com

Video: YouTube.com