Láska a studium

14.02.2015 19:03

Láska a studium

Jde láska a studium dohromady?

Autor: Lenka Tláskalová

Teď nemám na mysli skutečnost, kdy máte před sebou studijní materiály a nepřítomně do nich hledíte, nebo když se místo přípravy na cvičení věnujete úpravě svého zevnějšku, abyste udělali dojem. Někdy můžete mít pocit, že věnovat se příteli/přítelkyni při studiu je nad vaše síly a časové možnosti. Níže naleznete 3 špatné příběhy, poukazující na okolnosti, díky kterým láska a studium dohromady nejdou. Nepropadejte ale pesimismu! V druhé části článku na vás čekají 3 dobré příběhy, vysvětlující, kdy láska a studium mohou jít spolu ruku v ruce.

Sad love story

Zapsali jste si povinné předměty a volitelné. Jeden z volitelných předmětů je ten, který navštěvuje váš/e vyvolený/vyvolená. Přednáška tohoto předmětu se vám trochu kryje se cvičením, ale musíte ho/jí vidět. Tak jste na přednášce, která je pro vás absolutně nezáživná. Občas se jen tak náhodou na něj/ní otočíte, abyste zjistili, že on/ona na rozdíl od vás dává pozor. Vy, s bídnými vědomostmi, které jste se snažili pochytit, odcházíte z přednášky kolem vašeho idolu, který patrně o vaší existenci ani neví.

Unhappy love story

Sedíte na přednášce. Přijde vám sms zpráva od přítele/přítelkyně, zda byste nechtěli jít za hodinku do města na oběd. Vy máte ale bohužel cvičení, na které jít musíte, proto nabídku odmítnete. Po cvičení máte chvilku a tak se připojíte na Facebook. Váš/e přítel/přítelkyně je on-line a právě děkuje své kamarádce/kamarádovi za skvělý oběd. Ona/on mu odepisuje, posílá pusy... na cvičení se každou chvíli přihlašujete na Facebook a zjišťujete, že oba jsou stále on-line. Přemýšlíte, zda to váš/e partner/ka udělal/a naschvál. Máte večer ještě jedno cvičení, na kterém byste neměli chybět, ale rozhodnete se jet za ním/ní a důrazně vysvětlit, jak je pro vás studium důležité. Partner/ka vám vyčte, že se mu/jí moc nevěnujete. Pohádáte se. Usmíříte se. A tak vás ráno budí budík. Ten si ale nastavil váš/e přítel/kyně, mající práci až na desátou hodinu. Naštvaní, že jste zaspali další cvičení, marníte čas s člověkem, který si ani po několika měsících nepamatuje váš rozvrh, protože jej vaše studium nezajímá.

Tragical love story

Jste zamilovaná/ý až po uši. Jen slepý by to neviděl, natož aby si toho nevšimla půlka vaší školy! Váš/e spolužák/spolužačka vám slíbí rande na příští týden. Šťastní přicházíte na cvičení. Váš idol vám ale místo nedrží. Flirtuje se spolužačkou/spolužákem, která/který ho už nějaký ten pátek chce sbalit. Cítíte se mizerně. Každá přednáška a cvičení mají stejný průběh. Máte deprese, nejdete na přednášku, na cvičení, abyste se na ně nemuseli dívat. Váš idol vám nejenom nenapíše, z čehož jasně vyplývá, že kdybyste umřeli, tak mu to bude jedno, ale ještě lajkuje fotky kamarádek v plavkách/kamarádů z posilky. Na další cvičení už ale jít musíte. Samozřejmě vám chybí znalosti a tak se na cviku znemožníte. Váš idol vám nejenom neporadí, nepůjčí poznámky, ale navíc vám dá znát, že to bude tím, že nejchytřejší na světě je přeci jenom on! Rande je v nedohlednu, blíží se ale zkouškové. Teď vám pomůže snad jenom zázrak.

Sweet love story

Jste na přednášce. Váš idol jde kolem. Pozdravíte se. Občas se na něj/ní podíváte. Víte, že dává pozor. Předmět vás sice moc nezajímá, když ale přednáška zaujala váš idol, něco zajímavého se přeci dozvědět musíte. A tak dáváte pozor taky. Z přednášky odcházíte šťastni, že jste ho/jí viděli a nabytí vědomostmi.

Happy love story

Studujete, ale váš/e přítel/kyně pracuje. Má pro vaše studium pochopení, i když mu/jí nevěnujete mnoho času. Za nic na světě by vás nevyměnil/a. Studium vás baví, občas se věnujete i brigádě. Tam vám nabídnou stálé zaměstnání. Přijdete na to, že je pro vás momentálně láska důležitější a tak se rozhodnete pro zaměstnání a bydlení se svou láskou. A s jeho/její podporou se věnujete studiu dálkově.

Perfect love story

Vy a váš/e spolužák/spolužačka spolu začnete chodit. Protože je ale vaším společným cílem úspěšně dostudovat, při studiu si pomáháte a navzájem se podporujete. Na přednášky, které nejsou povinné, chodíte spolu. Díky nim trávíte s přítelem/přítelkyní dost času a z přednášek odcházíte s vědomostmi navíc, které se vám mohou hodit. Protože vás studium zajímá, na cvičeních dáváte pozor, vaše mozkové závity pracují na 100%, jste soustředění (i když možná občas více nervózní než na předmětech, které nemáte společné) a studium díky tomu zvládáte.

Láska a studium

Po přečtení těchto příběhů, vám musí být jasné, že láska a studium jde dohromady. Musíte si ale vybrat takového partnera/partnerku, který vás ve studiu bude podporovat, nebo pro něj bude studium stejně důležité, jako je pro vás.

Tímto vám přeji šťastného a studijního Valentýna!

 

 

Foto: Photl.com