Lisa Jane Smith: Upíří deníky

13.10.2015 23:09

První knižní díl napsala autorka v roce 1991.

Autor: Lenka Tláskalová

Tato upíří hororová literární romance, která má čtyři díly, byla napsána dříve, než byla napsána sága Twilight Stephenie Meyerové.

Lisa Jane Smithová

Tato známá americká spisovatelka píše knihy pro mládež různých žánrů. Nejčastěji se však jedná o fantasy s prvky romance. Studovala na několika vysokých školách. Nejprve vystudovala angličtinu a experimentální psychologii na University of California v Santa Barbaře. Poté studovala na University of California v Berkeley a nakonec na San Francisco State Collage. Než se začala věnovat na psaní na plno, působila jako učitelka. Její kariéra spisovatelky začala, když získala nabídku na práci od Alloy Entertainment, kam poslala ukázku své doposud nejznámější knižní série Upíří deníky. Řada jejich knih byla přeložena do více než pětatřiceti jazyků.

Probuzení

Elena je nejkrásnější dívkou školy a dvoření všech chlapců přijímá jako královna. Pouze jeden nový kluk ze školy se jí vyhýbá. Je jím tajemný Stefan Salvatore, skrývající pravdu o tom, že je upír a o své bývalé dívce Katherine. Kvůli ní se rozhádal se svým bezcitným, sobeckým a zabijáckým bratrem Damonem. Když se ve městě objeví první oběti, je jasné, že se Damon vrátil.

Souboj

Elena se ocitá mezi dvěma bratry, kteří ji milují oba. Stefan stále bojuje s instinktivní žízní po její krvi. Damon se snaží získat si její srdce. A Elena musí riskovat svoji nesmrtelnost.

Zášť

Děsivá síla plná zášti napadla město. Touží všechny zahubit a pít jejich krev. Dokážou se Damon a Stefan smířit a bojovat bok po boku?

Temné shledání

Zvítězí láska, nebo žízeň po krvi? Tajemné síly promlouvají. Na pomoc přichází armáda nemrtvých.

Návrat

Elena se vrací zpět do světa lidí. Za pomoci svých přátel a milovaného Stefana si užívá znovu nabyté radosti ze života. Temné síly se jí však nechtějí vzdát! Dokáže se jim Elena ubránit?

Soumrak

Temnota se šíří městem. Damon, který býval vždy lovcem, se stává sám kořistí – obětí zlomyslného stvoření, které dokáže ovládnout jeho vůli a které netouží pouze po Elenině krvi, ale přímo po její smrti.

Zajetí

Stefan byl zajat a uvězněn démonickými duchy. Elena se vydává do Temné dimenze, aby ho zachránila. Doprovází ji Damon. Ovšem s každým dnem na nebezpečné cestě roste napětí utajované touhy mezi Elenou a Damonem.

Lisa Jane Smith Upíří deníkyDalší díly

Následující díly Osvobození, Před půlnocí, Zoufalství, Druhá šance, Fantom, Ohrožení, Vzkříšení, Neviditelné zlo, Slabé místo a nejnovější díl Vykoupení nenapsala L. J. Smithová, neboť nakladatelství vlastní práva na knihy a nelíbilo se jim, jakým směrem se děj ubíral.

Trilogie Stefanovy deníky

Tato knižní série pojednává o událostech, které předcházely ději Upířích deníků. Autorkou však není L. J. Smith, ale producenti seriálu.

 

 

 

Foto: Wikipedia.org

Odkazy: České webové stránky seriálu, Slovenské webové stránky seriálu