Londýn

04.12.2015 19:08

Předvánoční Londýn

Předvánoční Londýn je nádherný!

Autor: Lenka Tláskalová

Londýn je hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a leží při ústí řeky Temže. Počasí je zde typicky britské, neboli proměnlivé a deštivé. Vstanete s nádherným východem slunce a než vyjdete ven, prší. Ale právě díky tomuto přímořskému podnebí je Londýn většinu roku zelený. Vzduch je zde takový, jako u nás, když je čerstvě po dešti.

Místa, která musíte vidět

Po Londýně můžete samozřejmě cestovat známými červenými autobusy, ale pokud se ubytujete v blízkosti Hyde Parku, můžete za tři dny vidět ty nejznámější památky i při pěší turistice. Navíc načerpáte více atmosféru této krásné země a britské kultury. Rozhodně tedy navštivte Hyde Park, kterému se říká zelené plíce Londýna. V těsné blízkosti se rozprostírají Kensingtonské zahrady, které také stojí za procházku. Od hlavníh brány Hyde Parku dojdete pěšky i k Buckinghamskému paláci. Od něj se můžete vydat opět pěšky do centra Londýna, kde se nachází Londýnské oko, Tower Bridge, Westminsterský palác a Big Ben.

Předvánoční Londýn

Předvánoční Londýn je opravdu nádherný. Ulice jsou nádherně světelně vyzdobené, výlohy také. Doporučuji projít si v předvánočním období Oxford Street. Výlohy jsou bohatě dekorované, a pokud zavítáte do obchodu s hračkami od Walta Disneye, kde jsou navíc rozmístěné umělé zasněžené stromy (ne ty opelichané, které vidíte u nás), budete si opravdu připadat jako v pohádce. Pokud máte rádi sladké, přijdete si v ochodech na své, alespoň pokud jde o nabídku sušenek. A to nemluvě o britské tradici, díky které budete mít někdy pocit, že snad půlku malého obchodu tvoří nabídka čajů. V samoobsluze vás může překvapit milá pokladní, která se vás může zeptat, jak se máte, a bude si chtít s vámi povídat. Britská zdvořilost na vás bude dýchat skoro všude, a pokud jste byli zatím pouze v Česku, budete mít pocit, jako byste byli v jiném světě.

Za zastavení se v předvánočním čase stojí rozhodně návštěva Trafalgarského náměstí, kam si lidé chodí pod vánoční strom poslechnout koledy. A někteří i zazpívat. Zapůsobí na vás, že se zde setkávají nejenom mladí lidé, nebo rodiny s dětmi, ale čas si v podvečer najdou i výše postavení lidé, trávící většinu dne v kanceláři.

Předvánoční Londýn

Složení obyvatel Londýna je velmi různorodé, a obyvatelé nemají rasové předsudky. Lidé se zde ani nepozastavují nad rapujícím Santou s bílými fousy, černošskou pletí a holou hlavou. Tím je Londýn otevřený různým národnostním menšinám a přistěhovalcům, ale také turistům, kdy máte pocit, že jsou zde všichni vítání a u vánočního stromu jste součástí jedné velké Londýnské rodiny, která se zde na Trafalgarském náměstí v předvánočním období schází.

 

A co vy? Jakým dojmem působí Londýn na vás? O své názory se s námi můžete podělit na našem Facebooku!

 

Foto: Wikipedia.org