Paříž

06.11.2015 16:26

Paříž

Předvánoční Paříž stojí rozhodně za návštěvu!

Autor: Lenka Tláskalová

Paříž je významným světovým kulturním, obchodním i politickým centrem. Město je nositelem Řádu čestné legie, Válečného kříže 1914–1918 a Řádu osvobození.

Město

Paříž se rozkládá po obou březích řeky Seiny a tvoří rozsáhlá přilehlá předměstí. Nejvyšším pařížským kopcem je Montmarte. V současnosti zde naleznete několik ostrovů a řadu menších ostrůvků, což je pro Paříž typické. Město se díky Seině v podstatě dělí na pravý a levý břeh.

Památky

Eiffelova věž je nepochybně nejznámější dominantou města. Louvre patří k největším muzeím na světě. Pantheon je také dominantou města na vrcholku kopce svaté Jenovéfy v Latinské čtvrti a je zde pochována řada francouzských umělců, myslitelů a vědců. Historickou památkou je Vítězný oblouk, který dal postavit Napoleon Bonaparte na památku svého vítězství v bitvě u Slavkova.

Pokud Paříž navštívíte, nenechte si ujít plavbu lodí, nebo výhled ze schodů baziliky Sacré-Coeur. Nelze také opomenout návštěvu katedrály Notre-Dame.

Montmarte v severní části Paříže

Dnes je toto místo přeplněné spíše obchodníky se suvenýry. Stále je však v srdci místem umělců. Setkávala se tu řada umělců, z nichž někteří zde i žili a tvořili svá díla. Mezi tyto umělce patřili: Pablo Picaso, Salvádor Dalí, Heinrich Heine, Fryderik Chopin, Edgar Alan Poe, nebo Charles Baudelaire. V uličkách stále potkáte umělce a karikaturisty, vystavující svá díla. Skvělou francouzskou kuchyni můžete ochutnat v řadě restaurací a kaváren. Pokud se vydáte na vrcholek kopce Montmarte, nenechte si ujít rozsvěcující se Paříž, kterou můžete sledovat z baziliky Sacré-Coeur. Z plácku před kostelem sv. Petra pak můžete sledovat rozsvěcení Eifellovy věže.

Paříž VánoceVánoční Paříž

Paříž je o svátcích velmi vyhledávaným cílem turistů. Celé město je nádherné vyzdobené velkolepou výzdobou a osvětlením. Téměř na každém náměstí najdete rozsvícený vánoční strom. Můžete navštívit vánoční trhy pod Eiffelovkou, kde si většinou můžete i zabruslit. Tradicí jsou také kolotoče. Počítejte s tím, že ještě 24. prosince pozdě odpoledne můžete stát fronty v obchodních domech. O to více vás mohou překvapit vylidněné ulice dalšího dne. Mnoho Pařížanů totiž odjíždí na svátky pryč z města.

 

A co vy? Navštívili jste Paříž? O své dojmy se s námi můžete podělit na našem Facebooku!

 

 

Foto: Wikipedia.org