Schopnost sebekontroly

15.10.2015 23:40

Schopnost sebekontroly

K nejlepší vlastnosti upíra patří schopnost sebeovládaní.

Autor: Lenka Tláskalová

Jak jsme si řekli již v předchozích lekcích, základní vlastností upíra je ovládaní, které se může projevit jako negativní vlastnost v podobě manipulování s druhými. V pozitivním smyslu se tato povahová vlastnost projevuje jako schopnost ovládat sám sebe. A díky tomu může mít upír pod kontrolou svoji žízeň po lidské krvi a živit se zvířecí, aniž by někdy člověku ublížil.

Ovládání smyslů

Díky lepšímu čichu a zraku může upír snadno dostat hlad po lidské krvi. Svým sebeovládáním, které však musí získat po staletí učení, si může osvojit pití zvířecí krve, aniž by nebyl sám sebou – upírem. Je to v podstatě to samé, jako když člověk nemá povahu ubližovat zvířatům, a i když maso potřebuje a měl by ho ve své stravě jako člověk mít, přesto se může stát z vlastní vůle vegetariánem. Upír tedy díky této své vlastnosti může být pořád sám sebou.

Tlumení citů

Všeobecně se říká, že upíři jsou bezcitní. Že umí vypnout emoce. Ve skutečnosti žádné vypnutí emocí neexistuje, přesto upír může být bezcitný a neprožívat emoce. Je to dáno právě touto jeho schopností sebeovládání, kdy z nějakého důvodu nechce cítit, nebo nechce prožívat emoce a tak se to jednoduše stane. Ve skutečnosti má pouze tyto city potlačené, stejně jako může potlačit svoji žízeň po krvi. Ani v tomto případě nejde upír sám proti sobě, na rozdíl od vlkodlaka, který by emoce těžko mohl ovládat. Zvládá sice přeměnu ve vlka, ale ovládání ostatních, nebo sebe samotného je pro něj nepřirozené. Upír, který je povahou tak trochu více sobecký, než vlkodlak, tuto kontrolu emocí ovládá, neboť to dělá z nějakého důvodu pro své vlastní dobro. Výjimečně to může dělat pro někoho jiného v domnění, že je to tak nejlepší pro oba. A může to dělat například i proto, aby netrpěl věčnost. Stejně tak může emoce opět sám zapnout, pokud bude chtít. Povahově je však velmi impulzivní, proto ví, že s chladnou a prázdnou hlavou vyřeší situaci lépe. I to je mnohdy důvodem. Pomáhá mu i jeho stálost povahy, díky které v tomto stavu může setrvat déle a věnovat se jiné činnosti, ať už jde o řešení problémů s vlkodlaky, jinými upíry, nebo se může věnovat studiu, či zaměstnání. A toto sebeovládání emocí mu může vydržet roky, či staletí, proto se někdy může zdát, že upíři jsou bezcitní. Ve skutečnosti toto tvrzení, které o nich koluje, je pouze jasným důkazem toho, že opravdu umí ovládat druhé, aby si mysleli to, co oni chtějí. A mnohdy opravdu chtějí, aby si lidé mysleli, že takový jsou, ať už k tomu mají jakékoliv důvody.

Výhody této vlastnosti

Pokud se upír rozhodne neživit se lidskou krví, nebo ovládat své emoce, jen málokdo jej přesvědčí, aby udělal opak. Navíc upír manipuluje ostatními, nenechá si od nikoho moc radit. Je to dáno i tím, že ať má řadu nepřátel, kteří ho mohou ohrozit na jeho věčném životě, tak přeci jen je na světě někdy nejedno století, aby znal dokonale své tělo, mysl a povahu, aby s nimi uměl pracovat. Na rozdíl od vlkodlaků, kteří se věnují sportu více, jej upír nepotřebuje. Volí si spíše takové činnosti, kde může pod vlivem své stálé povahy rozvíjet schopnost ovládání – například se může věnovat psaní knihy, kterou po staletích přepisuje, aby rozvíjel sám sebe a aby uměl ovládat toto umělecké řemeslo, které je mu často velmi blízké. Může to být ale i výtvarné umění, či jiná tvůrčí činnost. A navíc má na rozdíl od lidí na takové činnosti celou věčnost.

Schopnost sebekontroly upír

Stejně tak se může věnovat baletu, krasobruslení, tanci, nebo vytrvalostnímu sportu. Vlkodlak se věnuje fitness pro svoji vlastní kondici, aby se udržel zdráv, a protože je horkokrevný a sport ho uklidňuje a dobijí pozitivní energií a naplňuje do určité míry spokojeností se sebou samým. A jednoduše řečeno, pohyb prostě potřebuje. Upír si činnosti, zaměřené na vytrvalost volí proto, aby si zdokonalil schopnost ovládat nejen svoje emoce, ale aby měl kontrolu nad sebou samým celkově – a to se mu díky těmto sportům a zájmům opravdu podaří.

 

Foto: Freeimages.com, Photl.com