Tvůrčí psaní a scenáristika pro všechny!

15.07.2014 15:42
Writing
Studium tvůrčího psaní a scenáristiky nabízí škola Tvůrčího psaní Mgr. Markéty Dočekalové.

Autor: Lenka Tláskalová

Na stránkách školy Tvůrčího psaní scenáristky Mgr. Markéty Dočekalové naleznete širokou nabídku kurzů. Vždy od října probíhá celoroční docházkový Velký kurz tvůrčího psaní v Praze, jehož cena se pohybuje od 8470Kč. V nabídce je také Online kurz tvůrčího psaní a Online kurz scenáristiky, který lze studovat celoročně, nebo podle potřeby několik měsíců. Lektorkou je Mgr. Markéta Dočekalová, která mimo jiné přednáší scenáristiku na pražské FAMU, je autorkou řady scénářů, spisovatelkou a nyní se také věnuje své literární agentuře Mám talent.

Online studium

Po přihlášení získáte přístup ke všem lekcím. Studujete jednotlivé lekce dle svých časových možností a zasíláte domácí úkoly. Počítejte s tím, že některé úkoly zvládnete třeba na poprvé a některé budete muset přepisovat třeba i měsíc. A nebojte se, jako studenty vás neminou ani letní, ani vánoční prázdniny.

Online kurz tvůrčího psaní

Online kurz tvůrčího psaní obsahuje 30 lekcí. Prvních 10 lekcí je zaměřeno na žurnalistiku, takže na vás čekají tyto domácí úkoly: reportáž, recenze, komentář, sloupek, soudnička, glosa, nekrolog, nebo rozhovor. Druhá část se věnuje literatuře a dramatické tvorbě. Lekce se detailněji zabývají stavbou příběhu, dialogy a postavami jak v povídce, novele, tak i románu. Domácí úkoly jsou: příběh, klasická povídka, filmová povídka, autorský deník, synopse novely nebo románu, fiktivní biografie postavy, první strany románu nebo novely a námět na film.

Online kurz scenáristiky

Online kurz scenáristiky tvoří 23 lekcí. V teoretické části se dozvíte informace o tvorbě scénářů pro film, televizní seriál nebo zábavný pořad. Lekcí a úkolu je méně, než v kurzu tvůrčího psaní, ale jsou náročnější. Mezi úkoly je: charakteristika dvou hlavních postav, filmová zápletka, filmový námět, filmový příběh, filmová povídka, obrazový scénář, filmový scénář, námět na televizní seriál, scénář k televiznímu seriálu, explikace, námět a bodový scénář k zábavnému televiznímu pořadu, herní klíč k soutěži a scénář k zábavnému pořadu.

Kromě těchto celoročních kurzů se můžete zúčastnit některého z víkendových, nebo letních kurzů, které jsou tematicky zaměřené. Každoročně bývají vypisovány například i tyto kurzy: Jak psát pro noviny, časopisy a internet, Od příběhu k novele a románu, Jak psát skvěle dialogy, Rady a tipy, jak najít vydavatele pro vaši knihu, Jak napsat film, Letní škola tvůrčího psaní, Jak se píše televizní seriál a další. Pokud byste chtěli pracovat na vlastní knize, nebo scénáři pod odborným vedením, je pro vás určen Individuální online kurz.

Samostudium na pláži

Samostudium

Stejně cenné informace a teorii můžete získat i samostudiem učebnic Mgr. Markéty Dočekalové Tvůrčí psaní pro každého 1, Tvůrčí psaní pro každého 2 a Tvůrčí psaní pro každého 3, které osobně doporučuji! Skvělým rádcem vám bude také nejnovější publikace Tvůrčí psaní v otázkách a odpovědích.

 

Foto: Freeimages.com

Související články