Vlkodlak a jeho slabiny

19.11.2015 18:29

Vlkodlak a jeho slabiny

I vlkodlaci mají svá zranitelná místa!

Autor: Lenka Tláskalová

Vlkodlaci se sice řadí mezi nadpřirozené bytosti, stejně jako upíří, nejsou však nesmrtelní. Nejsou ani nemrtví. Žijí ten lidský život se vším všudy a mají schopnost přeměny ve vlka, díky které mají super sílu, neuvěřitelnou rychlost, mrštnost a hlavně schopnost regenerace a rychlého hojení ran.

Stříbro

Stříbro je nepochybně hlavní zbraní, která může pro vlkodlaka znamenat smrt. Stačí jediná střelná rána stříbrnou kulkou do srdce. Pokud je vlkodlak silný, může se mu po postřelení, nebo po bodnutí stříbrným nožem rána zahojit. Hojení rány, kdy stříbro uvnitř těla působí jako šířící se jed, trvá však dlouho a je provázeno velkými bolestmi. Jak víte z dějin vlkodlaků, mnoho vlkodlaků patřilo do různých kmenů a byli také šamany. Možná se ani nepozastavujete nad tím, proč nejsou dochovány fotografie těchto předků. Na celuloidovém filmu je totiž halogenid stříbra. Je známo, že nebylo možné vyfotit upíra. Vlkodlaci se však jako zástupci různých kmenů fotit jednoduše nechtěli, odvolávající se často na svoji víru, že fotografie krade duši. Šlo spíše o symbolismus, neboť stříbro jim mohlo opravdu vzít život a s ním by zanikla i jejich vlkodlačí duše. Stříbro v tekuté podobě jim doslova spálí kůži. Stejně jako oheň.

Oheň

Často se v souvislosti se slabinami vlkodlaků mluví právě pouze o stříbru. Stejné nebezpečí pro ně ale zvláště po přeměně představuje oheň. Tím zastrašíte i obyčejného vlka. Vlkodlaka by oheň mohl také v jeho vlčí podobě připravit o život.

Oměj šalamounek

Této rostlině se lidově říká psí mor (Oměj vlčí mor také existuje, není však jedovatý). Oměj šalamounek je prudce jedovatý. Již Řekové používali tuto rostlinu k trávení vlků. Ve středověku bylo proti vlkodlakům rozšířené servírování masa otráveného právě touto rostlinou. Extrakt z něj se stále používá jako jed proti vlkodlakům. Dnes jsou však proti němu vlkodlaci více odolní. V menších dávkách jim při požití může zabránit v přeměně ve vlka. Oměj šalamounek paralyzuje nervy, snižuje krevní tlak, přináší svalovou slabost, ale také zastavuje srdce. Po mravenčení následuje celková necitlivost (anestezie), ale vědomí je zachováno. Proto pokud vlkodlak vypije malé množství extraktu, nepřemění se, ale ani se neotráví. Bude pravděpodobně nadmíru vysílen a zdraví těla tím bude v malé míře také poznamenáno.

Vlkodlak a jeho slabiny

Při požití velkého množství jedu se ale vlkodlak může uzdravit pouze tehdy, pokud udrží dýchací a srdeční činnost v chodu. Jelikož smrt nastává do několika hodin po otravě, musí se vlkodlakovi vrátit jeho úplná lidská podoba do těchto několika hodin – jedině tak může v praxi udržet dýchací a srdeční činnost.

 

Foto: Freeimages.com, Wikipedia.org