Základní vlastnosti vlkodlaka

24.09.2015 17:16

Základní vlastnosti vlkodlaka

Vlkodlaci se rádi obklopují přírodou.

Autor: Lenka Tláskalová

Vlkodlak je člověk, který se při úplňku mění ve vlkodlaka a díky tomu patří také k nočním tvorům. Není však nesmrtelný. Má pouze dar přeměny ve vlka a díky své nadpřirozenosti má schopnost rychlé regenerace, takže je v podstatě nezranitelný. Ohrozit jej může pouze boj se silným upírem a stříbro v jakékoliv podobě. Nejlépe se cítí v přírodě.

Přizpůsobení se denními životu

Vlkodlak žije často mezi lidmi, aniž by byl odhalen. Jeho přirozenou vlastností je lidem pomáhat. Je schopný vést relativně normální život mezi lidmi. Pro běžný život mezi lidmi je omezen pouze tím, že se při úplňku mění ve vlkodlaka a s touto schopností, se kterou se již narodil, se musí prostě naučit žít.

Vzhled

Typickým znakem vlkodlaka je samozřejmě při přeměně jeho vzhled vlka. V mnoha jazycích je vlkodlak překládán jako člověk se srstí. A to může být do určité míry také znakem, ať už v podobě zarostlé hrudi, nebo fousů. Většina mužů vlkodlaků si udržuje alespoň mírně zarostlou bradu, nebo si pěstuje delší vlasy. Můžete narazit i na výjimky, jeden z těchto znaků bude mít muž vlkodlak určitě. Tyto znaky však nehledejte u vlčic. Pro dámy je typický pronikavý pohled se zářivými barvami očí. Můžete potkat tmavovlasou vlčici s modrýma očima, nebo vlčici s rezavými, či blond vlasy, jejichž oči září různými barvami do zelena. Většinou jsou vlkodlaci horkokrevní a velice dobře se opalují. Jejich kůže bývá většinou snědá. Muži mají z pravidla dobře vypracovanou postavu. Dámy bývají většinou plnoštíhlé. Štíhlé vlčice jsou výjimkou a pravděpodobně tuto postavu získali pravidelným sportováním a turistikou.

Kladné vlastnosti

Mezi kladné vlastnosti vlkodlaka patří obětavost, trpělivost, soustředěnost, vytrvalost a pomoc druhým lidem. Jejich povaha je klidná, umí naslouchat, jsou vnímaví ke svému okolí. Jsou také přátelští a do určité míry společenští. Udržují si většinou pár opravdových přátel, se kterými rádi tráví volný čas. Rádi se pobaví, ale nemusí to být často. Jsou proměnlivé povahy, takže jeden týden je zahlédnete na večírku a další týden již cestují za určitým cílem, ale o samotě. Stále hledají smečku, ve které by se cítili nejlépe a často se ji vydávají hledat i do cizích zemí. To samé platí i pro hledání domova. Většinou odchází od rodičů v mladém věku, aby si našli vlastní domov a měli určitou svobodu, která je jim jako napůl vlkům přirozenou vlastností.

Vlkodlak

Záporné vlastnosti

I dobrou vlastnost může vlkodlak obrátit v negativní pro sebe i své okolí. K této vlastnosti patří již zmíněná nestálost a proměnlivost povahy. Ta se může projevit jako špatná vlastnost v podobě nespolehlivosti, kdy vlkodlak, v domnění pomoci člověku, najednou zmizí, bez jakéhokoliv vysvětlení, neuvědomující si, že vystopovat vlkodlaka, který může během úplňku zmizet na míle daleko, je pro člověka nadlidský úkol. A jeho mylná představa, že pro člověka bude lepší, když nebude vědět, kam mizí v úplňky a kdo ve skutečnosti je, může mít za následek vytvoření nedůvěry, kdy člověk může získat pocit, že je vlkodlak pouze člověk s maskou, skrývající svoji pravou tvář. Což je ve výsledku pravda. Vlkodlak se proto musí naučit rozpoznat, kdy člověku opravdu pomáhá a kdy něco dělá pouze pro sebe a kdy není tím, kým ve skutečnosti je. Neboť tím nakonec ubližuje i sám sobě. Říká se, že vlkodlak jako člověk je schopen racionálního uvažovaní, kdežto v podobě vlka se z něj stává zvíře, řídící se pouhými instinkty. Není tomu tak. Vlkodlak se pouze musí umět smířit se s tím, kým se narodil, pak může své zvířecí instinkty umět ovládat. Mnoho vlkodlaků však toto neumí a mohou být během úplňku i nebezpeční při setkání s napůl člověkem a napůl upírem, kterého mohou ohrozit, i kdyby se s ním v lidské podobě přátelili. Takový napůl člověk a napůl upír může být opravdu překvapen jednáním vlkodlaka, kterého zná jako klidného člověka. Při nepřijetí svého já se může stát z vlkodlaka za úplňku nebezpečná šelma, nekontrolující se a nemyslící na následky svého jednání, řídící se pouze impulzivními instinkty šelmy. Rovnováhy může vlkodlak docílit pouze přijetím sám sebe.

 

Foto: Photl.com, Petts-wolf.cz