Život s vlky – 3. díl

18.10.2014 19:57

Život s vlky František Hrach

Deník Františka Hracha, popisující jeho život s vlky!

Autor: František Hrach

19. prosince 1981

Je dalšího dne brzy ráno. Našel jsem vlčí chlupy zachycené pod pletivem, to jak se pod ním snažil Lobbo protáhnout. Po tři dny byl Lobbo spatřován v okolí Bolevce sousedy, chodícími ráno do práce, jak utíká veliký šedý pes od jedné zahrady ve Starém Bolevci a pak přicházely první hlášky, kde byl všude vlk spatřen. Před vypuštěním myslivci nechtěli vůbec věřit, že jsem majitelem vlka, anebo že se jedná o čistokrevného vlka, chodícího ve městě a v přírodě na vodítku. Předtím všichni tvrdili, že jde jen o křížence, nebo nějaké severské psí plemeno. Jakmile ale vyšla v novinách zpráva, že je vlk ve volné přírodě, mnoho lidí poznávalo údajně a s jistotou čistokrevného vlka i z autobusu, auta, nebo jedoucího vlaku. Přestože vlci byli v té době chráněni, snad všichni co měli pušku, šli na vlka. Já se jen obával, aby se mezi sebou střelci navzájem nepostříleli. Ono mít u takového střelce na kontě za rok pár zajíčků, nebo jednoho vlka, to je veliký rozdíl.

Například vedoucí muzea v Plzni v té době, měl prý vlka na 20 metrů od sebe, ale nemohl vystřelit, protože tam bylo v okolí moc lidí. Chlapi si brali volno z práce, aby mohli být v přírodě co nejvíce. Střelci si vlka také přetahovali z revíru do revíru. Policisté po něm stříleli z malého samopalu prý u Bílé hory, ale naštěstí se netrefili.

5. ledna 1982

Lobbo žil v přírodě 18 měsíců. Dnes jsem se dozvěděl, že byl náhodou zastřelen střelcem, když vyšel na palouk brzy ráno místo srnce. Vlka si těžko mohl střelec splést se srncem…

22. ledna 1982

Lobbo byl vystaven na Šumavě v jednom masném krámku a jakýsi nimrod mu ještě ke všemu strčil do mordy smrkovou větvičku. To se, pokud vím, dělá býložravcům, šelmám se vkládá zálomek loveckým tesákem do rány. Nakonec Lobba z krámku někdo ukradl.

Život s vlky František Hrach27. února 1982

Rys byl vypuštěn na Šumavu, usadil se a začal se množit. Po patnácti letech začalo na rysy přibývat stížností, jak v přírodě škodí a to na zvěři i stromech. Vysoká zvěř požíráním mladých stromků a také parožím ničí stromy, a tak si myslivecká společnost vynucuje kontrolovaný odstřel, jak se jim to hodí a to je ten zakletý kolotoč. Toto slovo ˝kontrolovaný˝ ve skutečnosti nemá žádný význam, protože vždy se ukázala spousta podvodů. Nikdy člověk neudělá v přírodě “přírodní přirozenost“, protože ji správně neodhadne, jako čistá příroda sama. Člověk se moc velikým přemýšlením mýlí. Ještě hůře než s rysy, by to dopadlo s vlky, kdyby se také v té době s rysy vypustili i vlci.

3. března 1982

Dnes se mi ozvali z Děčínské Zoo, zda bych neměl zájem o odprodej vlčete.

 

Foto: František Hrach

Zdroj: Vlklupina.wz.cz

Texty byly upraveny a publikování probíhá se souhlasem autora. Texty jsou tedy autorsky chráněné. Bez souhlasu autora není možné jakékoliv kopírování, či šíření tohoto obsahu.

Související články

Život s vlky – 2. díl

Život s vlky – 1. díl