Život s vlky – 8. díl

22.11.2014 17:38

Život s vlky František Hrach

Deník Františka Hracha, který většinu života prožil s vlky!

Autor: František Hrach

1. června 2002, Písek

Kynologové zrovna dnes cvičili se psi se střelbou z pistole, což bylo pro veterinářku nebezpečné. Proběhl odběr mláďat a Lupína byla ošetřena. Lupína porodila dvě fenky Audrey a Áve a Árese. Aby se daly fenky kříženců co nejlépe zvládnout, musely se odebrat co možná nejdříve. Přestože se mi to nelíbilo, jiná možnost nebyla. A tak mi zůstala rodinka čistokrevné vlčice Lupíny, psa Armína a křížence Árese.

4. června 2002, Písek

Tyto dny jsou jedny z nejtěžších dnů v mém životě. Je nepopsatelné vidět smutný pohled Lupíny a k tomu slyšet její ještě smutnější tichounké vytí, když hledá své malé dcerky. Je strašně nešťastná, od nohy bolavá a stresem taky dost vyčerpaná…

7. června 2002, Písek

Je to teprve týden, ale vidím u Lupíny určité zlepšení. Vychovává Áreska společně s Armínem, i když její výchova převládá, což je v péči o štěně běžné. Armín si osvojil již v necelých dvou letech základy přes sto padesáti cviků, včetně vyhledávání zbraní, výbušnin, plynu, úmyslně založeného požáru benzínem a všechno vyhledával se ztížením těchto cviků mezi kousky masa. Učil jsem ho na vyhledávání chemikálií ošetřených nádob s asfaltem a s popelem, jako základ pro vyhledávání uskladňujících sudů s radioaktivním odpadem. Armín vyhrál několik meziokresních policejních přeborů jak v pátracích P2, tak v hlídkových H2. Byl také několikrát na mistrovství republiky ve stopařích. Jednou byl první a dvakrát druhý, z toho jednou o pouhý bod za prvním. Na speciálních stopařských závodech první, dvakrát třetí. Složil šestnáct zkoušek z výkonu, a kdyby tenkrát povolili skládání zkoušek se psy bez dokladů o jeho původu, měl by minimálně deset zkoušek navíc. Byl to taťka, neboli alfa samec ve smečce, jak má být.

8. září 2004, Písek

Přes Armína poznávám, že samec udělá při výchově štěňat kus práce, kterou fena vůbec sama nezvládne. Ze začátku vychovávala Lupína Árese sama. Kolem druhého měsíce výchovu přebral samec a Áres chodil všude za svým taťkou Armíkem. Čím byl však starší, byly jejich výměny názorů ostřejší. Začal jsem přemýšlet, zda Áres neusiluje o vůdcovské postavení ve smečce. Alfa samcem však mohl být ve smečce pouze jeden a tak se stává, že silnější jedinec zabije toho slabšího. Armín si však toto postavení stále udržoval.

Život s vlky František Hrach

6. března 2006

Něco se děje. Musel jsem odjet pomáhat policii na čtyřdenní závod. Kamarád, co mi krmil smečku házením masa přes plot, mě dva dny informuje o tom, co se děje. Myslím na to nejhorší. Že již čtyřletý Áres tvrdě zaujímá postavení místo Armína. Podle informací od Petra jsem pochopil, že vedoucí místo teď tvrdě zaujala Lupína s Áresekem. A nevím proč. Musím se vrátit. Nemohu čekat do vyhlášení výsledků.

 

Foto: František Hrach

Zdroj: Vlklupina.wz.cz

Texty byly upraveny a publikování probíhá se souhlasem autora. Texty jsou tedy autorsky chráněné. Bez souhlasu autora není možné jakékoliv kopírování, či šíření tohoto obsahu.

Související články

Život s vlky – 7. díl

Život s vlky – 6. díl

Život s vlky – 5. díl

Život s vlky – 4. díl

Život s vlky – 3. díl

Život s vlky – 2. díl

Život s vlky –  1. díl